onsdag 8. oktober 2008

Tanker etter en spesiell dag i Bangkok...


Ligger i senga mi. Klokka er ALT for masse. Jeg skal på Thai-skole i morra. Første time med thaiundervisning. Kommer til å sovne. Da blir jeg kanskje smækka med linjal av læreren.
I dag har jeg vært i slummen. Kan ikke forklares. Store feite ekle griser ligger i gjørma på vei til barnehagen der vi møtte mange barn. 0-3 år. De bor i slummen. Foreldrene er kanskje skilt og/eller avhengig av narkotika. Vi gikk langs den styggeste, fæleste elva jeg har sett. Over en skummel og falleferdig bro. Inn gjennom en slags port. Forbi en boksering. Folket i slummen bokser nok der av og til. Folk stirrer på oss over gittrene i vinduet i høye, onde og igjen fæle murhus. Andre bor i blikkskur. Så over veien og inn under BRUA. Brua som det er et liv under. Hovedvei på toppen. Slum under. Barna begynner å grine når vi kommer inn i barnehagen. De er redde for oss. Vi må sette oss ned for å ikke se så truende og skumle ut. Etterhvert blir de tryggere. De stirrer på oss som om vi var samer fra nord. Vi tar masse bilder av dem. Etterpå viser vi de bildene vi har tatt av dem. For vi har jo digitale kameraer. Det har det nok aldri sett før. De ser seg selv. De ler. De klatrer på gjerdet for å si bye bye når vi går. Såå vanskelig å gå fra dem.. Setter oss i taxien. Kjører inn til Bangkok slik de fleste tenker Bangkok er. Nå glemmer vi det vi nettop har sett. Etter et deilig måltid med Pad Taio, på gata (delte bord med fremmede,trangt om plassen, "oppvaskmaskin-damen" satt i "resturanten" på en liten krakk og vasket tallerkner, skjeer og galfer) setter vi oss i Tuk tuk. Kjører til MBK. Det største kjøpesenteret i Bangkok. Etasje på etasje med ALT. Vi er nordmenn. 100 Baht er under 10 NOK. Vi kan bare punge pengene ut. Drikker Mocca Frappechino på Starbucks. Avslutter dagen med thai-fotmassasje i 1 time. Så tar vi skytrain. Vi er på overflaten. Vi er enda turister. Vi har bare sett litt. Vi vandrer hjem med hendene fulle av plastikkposer. Kommer opp på hotellrommet, må dusje etter å ha vært i slummen. Så skriver jeg dagbok. Må få dagens opplevelser og tanker ned på papir. Selv om det ikke går ann å beskrive eller forklare. Kontraster. Alt for mange og store kontraster.
Til slutt samles jentene på vårt rom, vi ser Sex & the City-filmen(som vi kjøpte i dag) før vi legger oss. For en dag. Så spesiell. Så masse å tenke på. Det kommer mer. Vi skal inn under overflaten… I hvertfall litt.

Ingen kommentarer: